Blog

Aktualności

Wyciąg czy pochłaniacz?

Planując wyposażenie kuchni wiele osób zastanawia się, jaki okap będzie najlepiej odpowiadał ich oczekiwaniom. Należy mieć przy tym na uwadze, że w dużej mierze dobór urządzenia uzależniony zostanie od rodzaju zabudowy kuchennej. Dlatego nim zaczną Państwo rozważać wady i zalety konkretnego modelu lub zastanawiać się nad poszczególnymi parametrami, to konieczne będzie podjęcie pierwszego, najważniejszego wyboru: wyciąg czy pochłaniacz?

Czytaj więcej...

Aktualności

Jak prawidłowo dbać o okap gastronomiczny?

Okap jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, zarówno domowej, jak i profesjonalnej. Urządzenie zapewnia odpowiednią wentylację powietrza w pomieszczeniu. Co ważne, poza parą wodną, pochłania także nadmiar ciepła, jak również zapachy i tłuszcz, stąd bardzo ważne by działał bez zakłóceń. Wyjaśniamy jak zadbać o okap gastronomiczny i wydłużyć jego żywotność.

Czytaj więcej...

Aktualności

Jakie zabudowy do food truckow?

Mobilna gastronomia, restauracja na kółkach, furgonetka z jedzeniem – food trucki można nazywać różnie. Pewne jest to, że ich popularność w naszym kraju rośnie, stąd coraz więcej osób decyduje się na inwestycję w ten rodzaj działalności. Wyjaśniamy co składa się na wyposażenie tego specyficznego samochodu i jak powinna wyglądać jego zabudowa.

Czytaj więcej...

Aktualności

Rodzaje okapow gastronomicznych

Okap to niezbędny element każdej profesjonalnej kuchni. Bez niego instalacja wentylacyjna w kuchni restauracji, baru, czy stołówki nie będzie prawidłowo funkcjonować. Co ważne, urządzenie służy nie tylko do pochłaniania pary wodnej, ale pozwala usunąć nadmiar ciepła, zapachy a nawet tłuszcz. Dobrze dobrany model poprawi bezpieczeństwo i higienę, pozytywnie wpłynie też na sam komfort pracy w kuchni. Producenci okapów gastronomicznych oferują rozwiązania odpowiadające różnym potrzebom. Sprawdzamy w jakich wariantach występują.

Czytaj więcej...

Aktualności

Co to jest basen gastronomiczny?

W każdej profesjonalnej kuchni musi znajdować się zmywalnia. Przestrzeń musi spełniać wymogi higieny, a jednocześnie zapewniać personelowi ergonomiczne warunki do pracy. Dzisiaj przyjrzymy się basenowi gastronomicznemu – jednemu z najbardziej istotnych elementów wyposażenia profesjonalnych zmywalni. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej...

Aktualności

Podstawowe wyposażenie gastronomiczne

Bez odpowiednio wyposażenia, żadna profesjonalna kuchnia nie będzie działała prawidłowo. Sprzęty muszą zostać dobrane do specyfiki działalności danego lokalu. Siłą rzeczy, urządzenie niezbędne w pizzerii nie zawsze będą przydatne w lodziarni. Mimo to można określić pewną podstawę wyposażenia gastronomicznego. Sprawdźmy jakich elementów nie może zabraknąć w kuchni.

Czytaj więcej...