Jak prawidłowo czyścić okap kuchenny?

Meble i sprzęt kuchenny brudzą się niezwykle szybko, a z drugiej strony wymagają szczególnej dbałości o zachowanie czystości z uwagi na kontakt z żywnością. Właśnie dlatego należy poddawać je regularnemu i dokładnemu czyszczeniu, a przy tym dużo uwagi poświęcić okapowi kuchennemu. Dlaczego? Przez wzgląd na charakter pracy, urządzenie to jest szczególnie narażone na zabrudzenia powstające podczas gotowania, np. krople tłuszczu, przypalenia, para wodna, itp. Prawidłowo czyszcząc okap kuchenny można być pewnym, że będzie służył przez długie lata. Tylko jak to zrobić?

 

Systematyczność kluczem do sukcesu

Regularne czyszczenie okapu pozwala zachować jego estetyczny wygląd i wysoką wydajność bez większego wysiłku. To banał, który jednak się sprawdza. Jeżeli sprzęt jest czyszczony raz na rok, to usuwanie brudu może okazać się prawdziwą mordęgą. Przy takim podejściu sama myśl o konieczności umycia urządzenia, po prostu zniechęca. Jednak jeżeli sprzęt jest czyszczony regularnie, to problem tak naprawdę znika. Wystarczy codziennie delikatnie przetrzeć wierzch z brudu i osadzającego się na obudowie tłuszczu, zaś raz w tygodniu warto przetrzeć kratkę, na której mógłby osadzić się brud.

Od czego zacząć?

Jeśli okap kuchenny nie był czyszczony od dawna albo nigdy, to kiedyś ten moment musi nastąpić. Z pewnością warstwa tłuszczu, która osadziła się na nim będzie duża. W takiej sytuacji zalecanym rozwiązaniem jest zdemontowanie kratki i pozostawienie jej w misce z wodą i detergentem, przeznaczonym do usuwania przypaleń oraz tłuszczu. Pomocny może okazać się też ocet rozrobiony z wodą, który skutecznie rozpuszcza tłuszcz. Należy mieć jednak na uwadze, czy nie uszkodzi materiału. Stal nierdzewna, kwasoodporna będzie na niego odporna. Warto zostawić element w takiej kąpieli na kilkadziesiąt minut. Wówczas brud namoczy się i odejdzie szybciej od powierzchni metalowej.

Jeżeli okap czyścicie regularnie, ale za rzadko (np. raz na miesiąc), to nie zachodzi konieczność namaczania kratki. Wystarczy miękką ściereczkę nasączyć detergentem i nanieść środek na zabrudzoną powierzchnię, a następnie zostawić na ok. 10 minut. Potem wystarczy potrzeć miejsca z zaaplikowanym preparatem gąbką i osuszyć. Gotowe!

Najbardziej komfortową sytuację mają osoby, które regularnie pozbywają się zanieczyszczeń ze swojego okapu kuchennego. Wówczas sprzątanie nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut. Oczywiście najlepiej zdemontować kratkę, ponieważ tylko takie działanie daje gwarancję, że cały brud zostanie usunięty. Na metalową powierzchnię wystarczy wówczas nanieść miękką szmatką lub gąbką preparat do usuwania tłuszczu (mogą być to dedykowane detergenty, ale też sprawdzi się woda z octem lub oliwa z oliwek – olej skutecznie rozpuszcza olej). Po usunięciu zabrudzeń, warto przetrzeć także delikatnie szmatką do sucha.

Regularne czyszczenie zapewnia sprawne działanie urządzenia, a także ogranicza problemy z usuwaniem narosłej po długim czasie warty tłuszczu.

A jak czyścić okap z zewnątrz?

Usuwanie zabrudzeń z obudowy urządzenia nie wymaga demontażu żadnego z elementu, więc nie stwarza większych trudności i warto tę czynność powtarzać codziennie. Dzięki temu sprzęt będzie zawsze wyglądał schludnie. Do pozbywania się zanieczyszczeń warto użyć przede wszystkim środków przeznaczonych do materiału, z którego urządzenie zostało wykonane, np. do stali nierdzewnej. Ponadto należy postawić na detergent o odpowiednim składzie i przeznaczeniu – powinien być przeznaczony do usuwania tłuszczu. Na rynku można też spotkać wiele środków, które dedykowane są tylko i wyłącznie do czyszczenia okapów kuchennych.

Warto pamiętać też o efekcie końcowym. Wyczyszczona z kropli tłuszczu powierzchnia może być poznaczona smugami. Dlatego na sam koniec warto przetrzeć obudowę środkiem na bazie alkoholu lub przeznaczonym do mycia powierzchni metalowych - dzięki temu nie będzie widać żadnych smug.