Szafki wiszące w gastronomii - na jakiej wysokości powinny się znajdować?

Jednym z ważniejszych elementów w każdym lokalu gastronomicznym są meble. Kuchnia musi być urządzona w taki sposób, aby obsługa mogła wygodnie i szybko pracować. Oprócz tego ważne jest, aby konstrukcja, materiał, z którego są wykonane oraz sposób montażu mebli gastronomicznych były bezpieczne. Właśnie dlatego właściciele restauracji czy barów muszą przestrzegać przepisów, które o tym mówią. Mowa tutaj między innymi o wysokości, na której powinny znajdować się szafki wiszące.

 

Ergonomia i bezpieczeństwo w miejscu pracy, czyli jak wysoko powinny wisieć szafki gastronomiczne 

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru regałów, stołów, szafek czy innych mebli gastronomicznych jest bezpieczeństwo i ergonomia pracy. Przedsiębiorcy powinni sięgać po wyposażenie, które spełnia odpowiednie wymogi. Oprócz tego ważne jest, aby meble znajdowały się na odpowiedniej wysokości. Szafki zwykle wieszane są nad stanowiskami roboczymi, których długość nie powinna przekraczać 1,5 metra, głębokość 80 centymetrów.

Półki natomiast powinny być powieszone na wysokości minimum 50 centymetrów od blatu. Wysokość jest uśredniona, a dopasowując ją, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę wzrost pracowników, ponieważ chodzi tutaj głównie o to, aby uniknąć ryzyka uderzenia się w głowę. Z drugiej strony szafki nie powinny znajdować się zbyt wysoko, ponieważ wówczas korzystanie z nich może być znacząco utrudnione.

Jakich błędów należy unikać, planując stanowiska robocze w kuchni? 

Nieodpowiednia wysokość, na której są powieszone szafki gastronomiczne to jeden z częściej popełnianych błędów podczas planowania stanowisk roboczych. Oprócz tego należy również zwracać uwagę na to, aby blaty znajdowały się na takiej wysokości, która umożliwi wykonywanie prac w wygodnej pozycji.

W kuchni powinny się też znaleźć odpowiednio duże stanowiska pracy – chodzi tutaj o to, aby miejsce nie ograniczało ruchów, a pracownicy mieli swobodny dostęp do potrzebnych narzędzi. Kolejną kwestią jest optymalna głębokość płaszczyzn roboczych. Przestrzeń nie powinna wymagać dodatkowego wysiłku podczas sięgania po przybory.