7 zalet stosowania okapu z wbudowanym wentylatorem

Kuchnia bez sprawnego okapu byłaby wyjątkowo wilgotnym, ciepłym i przesyconym różnymi zapachami pomieszczeniem. Dzięki temu urządzeniu możliwe jest zapewnienie zdrowych i higienicznych warunków pracy zarówno w kuchniach prywatnych, jak i tych znajdujących się w budynkach użyteczności publicznej. Ich podstawowe zadanie polega bowiem na ciągłym wychwytywaniu i odprowadzaniu pary wodnej, ciepła oraz zapachów powstających podczas przygotowywania posiłków.

 

Czym charakteryzują się okapy z wbudowanym wentylatorem?

Okapy z wbudowanym wentylatorem to idealna propozycja do intensywnie eksploatowanych kuchni, dlatego najczęściej stosuje się je w kuchniach zakładów gastronomicznych, gdzie codziennie przygotowywane są setki posiłków. Wentylator znajdujący się wewnątrz takiego okapu zapewnia skuteczne usuwanie wszystkich oparów kuchennych na zewnątrz. Dzięki temu powietrze w kuchni jest zawsze czyste, suche i bezzapachowe. W tak higienicznych warunkach pracuje się znacznie przyjemniej i wydajniej.

Produkowane przez nas okapy z wbudowanym wentylatorem wyróżniają się solidną konstrukcją, dużą wydajnością pracy oraz wytrzymałością. Ich konstrukcja nośna jest wykonana z blach kształtowanych. W całości powstają z atestowanej stali nierdzewnej i kwasoodpornej, dzięki czemu są odporne na działanie wilgoci, wysokiej temperatury oraz wielu kwasów (np.: octowego, siarkowego czy fosforowego w różnych stężeniach). Użyte materiały oraz solidna konstrukcja naszych okapów są gwarancją trwałości oferowanych przez nas urządzeń.

Zalety stosowania okapów z wbudowanym wentylatorem:

1. Niezwykle efektywne i wydajne odprowadzanie z kuchni wilgoci, ciepła i zapachów powstających podczas gotowania.

2. Wentylator ukryty wewnątrz okapu zapewnia lepszą i sprawniejszą wentylację pomieszczenia.

3. Pomimo ciągłej pracy wentylatora okapy są stosunkowo ciche.

4. Wentylator zastosowany w okapie kuchennym zwiększa wydajność tego urządzenia aż o 80%.

5. Sprawnie usuwa z kuchni także kurz i drobnoustroje, zapewniając w ten sposób higieniczne warunki pracy.

6. Dzięki ciągłemu usuwaniu pary wodnej, wilgoci i ciepła z kuchni meble kuchenne są skutecznie chronione przed uszkodzeniami wynikającymi z działania tych czynników.

7. Jego eksploatacja nie jest kosztowna, gdyż nie wymaga on regularnej wymiany filtrów pochłaniających wszelkie zanieczyszczenia.