Aktualności

Wyciag czy pochlaniacz?

Dwa rodzaje okapów kuchennych

W artykule o doborze filtrów i ich wymianie wspominaliśmy o istnieniu okapów pracujących w trybie otwartym oraz zamkniętym. Jest to podstawowy podział, który określa w jakich warunkach pracuje dany rodzaj urządzenia. Można wyróżnić:

  • wyciągi (pracują w trybie otwartym) – jest to rozwiązanie, które wymaga podłączenia do kanału wywiewnego (przewodu kominowego), dzięki czemu odprowadzane są wszelkie zanieczyszczenia na zewnątrz budynku. Ponadto urządzenie pozwala na usunięcie z wnętrza oparów i wilgotnego powietrza. Sprzęt tego rodzaju odznacza się bardzo dobrymi parametrami, jeśli chodzi o wydajność oraz szybkość pracy.
  • pochłaniacze (pracują w trybie zamkniętym) – jest to rozwiązanie, które nie wymaga podłączenia do przewodu kominowego. Wobec tego, dla osiągnięcia pożądanych efektów, takich jak: usunięcie dymu lub pary wodnej, nieprzyjemnych zapachów, konieczne jest wykorzystanie specjalnych filtrów w urządzeniu. Powietrze zostaje dzięki nim oczyszczone i nie musi być wywiewane na zewnątrz budynków.

Zastrzezenia do zastosowania

Zarówno wyciągi, jak i pochłaniacze mają swoje zalety, ale także wady, a ich montaż wiąże się z konkretnymi zastrzeżeniami bądź ograniczeniami. Warto je poznać nim zdecydują się Państwo na wybór konkretnego rozwiązania, ponieważ być może określone warunki lokalowe jednoznacznie wskażą, jaki model będzie do Waszych domów najlepszy. Do najważniejszych wskazań należą:

  • Okap kuchenny z wyciągiem może być zastosowany w kuchni, gdzie występuje dodatkowy komin wentylacyjny (dedykowany tylko dla okapu) bądź istnieje możliwość wyprowadzenia kanału przez ścianę i zakończenia go kratką.
  • Wyciągi nie mogą być montowane w pomieszczeniach, gdzie znajdują się urządzenia odprowadzające spaliny do kominów o ciągu naturalnym (takie jak: podgrzewacz gazowy lub kocioł z otwartą komorą spalania, kominek, itp.), ponieważ w szczelnym domu może dojść do odwrócenia ciągu w kominie i wywołać efekt zasysania spalin do wnętrza budynku.
  • Zastosowane w pomieszczeniach wyciągi mogą przyczyniać się do zachwiania równowagi ciśnieniowej w pomieszczeniu, co w efekcie może skutkować zasysaniem powietrza z kanału wentylacyjnego.
  • Zamontowanie wyciągu może powodować wychładzanie pomieszczenia, w szczególności w okresie zimowym, gdy ogrzane już powietrze jest zasysane i wyprowadzane na zewnątrz.
  • Korzystanie z pochłaniacza wymaga regularnej pielęgnacji oraz wymiany filtrów, które nie zawsze należą do najtańszych.
  • Pochłaniacze pracują z reguły mniej wydajnie niż wyciągi.

Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na pytanie na pytanie: wybrać pochłaniacz czy wyciąg? Każde pomieszczenie wymaga indywidualnego rozpatrzenia i doboru rozwiązania odpowiadającego najlepiej konkretnym warunkom lokalowym. Dopiero po rozważeniu wszystkich wymagań pod tym kątem otwiera się droga do dalszego wyboru –konkretnych modeli o określonych parametrach. Wiedząc bowiem jaki typ urządzenia należy wprowadzić, mogą Państwo wybrać do swojej kuchni konkretny model lub zlecić producentowi okapów kuchennych wykonanie pochłaniacza bądź wyciągu. Oczywiście producent może także pomóc przy podejmowaniu wyboru między jednym z dwóch typów okapów oraz zaproponować indywidualne rozwiązania dla urządzenia do Państwa wnętrza.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.