Blog

okap przyścienny

W jakich sytuacjach najlepiej sprawdzą się okapy przyścienne?

Wyposażenie kuchni lokalu gastronomicznego musi być dobrze zaplanowane. Nawet najlepsze sprzęty i urządzenia okażą się nieużyteczne, jeżeli nie będą dostosowane do specyfiki i układu danego pomieszczenia. W związku z tym popularne okapy centralne niekiedy nie zdadzą egzaminu. Wówczas warto rozważyć zakup modeli przyściennych.

Czytaj więcej...

powierzchnia robocza i wyposażenie kuchni

Na co zwrócić uwagę przy wyborze stołu gastronomicznego do restauracji?

Wyposażenie restauracji to nie tylko stoły, krzesła, bar i inne elementy, które widzimy w części przeznaczonej dla gości. Równie ważne, a może nawet ważniejsze, są wszelkie meble gastronomiczne, bez których przygotowywanie dań byłoby niemożliwe.

Czytaj więcej...

pracownik kuchni czyści blat

Czym należy czyścić meble kuchenne ze stali nierdzewnej?

Zachowanie czystości w kuchni nie tylko ułatwia codzienne gotowanie, ale i jest podstawą higienicznego przygotowywania posiłków. Dotyczy to zarówno domów prywatnych, jak i lokali gastronomicznych.

Czytaj więcej...

okap kuchenny w lokalu gastronomicznym

Wyciągowy czy nawiewno-wyciągowy - jaki okap wybrać do lokalu?

Odpowiednia organizacja lokalu gastronomicznego dotyczy nie tylko sali, na której przebywają goście. Równie istotne jest rozplanowanie zaplecza, a przede wszystkim kuchni. Wybór dobrego wyposażenia przekłada się bowiem na jakość pracy oraz komfort pracowników. Zdaje się, że zupełnie podstawowym sprzętem jest okap. Czy wiesz, które rodzaj najlepiej wybrać, aby inwestycja okazała się trafna?

Czytaj więcej...

meble gastronomiczne

Z jakich materiałów powinny być wykonane meble gastronomiczne?

Wybór odpowiednich mebli gastronomicznych jest niezwykle istotny. Chodzi tu bowiem o komfort codziennej pracy, bezpieczeństwo przygotowywania żywności, a także względy estetyczne. Na rynku dostępnych jest jednak co najmniej kilka ich rodzajów. Z tego względu właściciele lokali nie zawsze wiedzą, który z nich okaże się strzałem w dziesiątkę. Czy wiesz, na jaki materiał wykonania mebli gastronomicznych najlepiej się zdecydować?

Czytaj więcej...

pusta stołówka

Jak prawidłowo wyposażyć stołówkę? 3 cenne wskazówki

Stołówka jest nieodłącznym elementem wielu obiektów. Mowa tu między innymi o placówkach oświatowych, tj. szkołach czy przedszkolach, a także biurowcach czy obiektach hotelarskich. Jej odpowiednie wyposażenie przekłada się na komfort użytkowników, a także funkcjonalność całego pomieszczenia. Z tego względu warto odpowiednio przemyśleć sposób urządzenia tego wnętrza.

Czytaj więcej...

kuchnia w restauracji

Regały gastronomiczne - w jakich sytuacjach warto się w nie zaopatrzyć?

Wyposażenie lokalu gastronomicznego jest niezwykle istotne. Chodzi tu nie tylko o przestrzeń, w której przebywają goście, ale również zaplecze. Przemyślana organizacja ułatwia bowiem wykonywanie codziennych obowiązków oraz przechowywanie niezbędnych artykułów. Czy wiesz, kiedy warto zaopatrzyć się w regały gastronomiczne?

Czytaj więcej...

gastrnomia

Gastronomiczne meble na wymiar - gdy liczy się każdy centymetr kwadratowy

Meble na wymiar to nie tylko gwarancja idealnego dostosowania wystroju lokalu gastronomicznego do własnej wizji aranżacyjnej. W niektórych przypadkach jest to w zasadzie jedyna możliwość, aby dobrze wyposażyć dane miejsce i tym samym zadbać o jego funkcjonalność.

Czytaj więcej...

okap kuchenny w kuchni

7 zalet stosowania okapu z wbudowanym wentylatorem

Kuchnia bez sprawnego okapu byłaby wyjątkowo wilgotnym, ciepłym i przesyconym różnymi zapachami pomieszczeniem. Dzięki temu urządzeniu możliwe jest zapewnienie zdrowych i higienicznych warunków pracy zarówno w kuchniach prywatnych, jak i tych znajdujących się w budynkach użyteczności publicznej. Ich podstawowe zadanie polega bowiem na ciągłym wychwytywaniu i odprowadzaniu pary wodnej, ciepła oraz zapachów powstających podczas przygotowywania posiłków.

Czytaj więcej...

Szafki w gastronomii

Szafki wiszące w gastronomii - na jakiej wysokości powinny się znajdować?

Jednym z ważniejszych elementów w każdym lokalu gastronomicznym są meble. Kuchnia musi być urządzona w taki sposób, aby obsługa mogła wygodnie i szybko pracować. Oprócz tego ważne jest, aby konstrukcja, materiał, z którego są wykonane oraz sposób montażu mebli gastronomicznych były bezpieczne. Właśnie dlatego właściciele restauracji czy barów muszą przestrzegać przepisów, które o tym mówią. Mowa tutaj między innymi o wysokości, na której powinny znajdować się szafki wiszące.

Czytaj więcej...