Najczęściej zadawane pytania

 
Po co mi okap?

Okapy kuchenne pozwalają usunąć parę wodną, gorące powietrze, nieprzyjemne zapachy, a niektóre modele umożliwiają także wyeliminowanie drobin tłuszczu. Ponadto urządzenia nawiewno-wyciągowe zapewniają odpowiedni bilans powietrza wyciąganego i nawiewanego.
 

Jakie okapy Państwo produkujecie?

Zajmujemy się produkcją różnego typu okapów, zaś przeważają w naszej ofercie modele wyciągowe i nawiewno-wyciągowe, przede wszystkim dedykowane do profesjonalnych kuchni w obiektach gastronomicznych. Jednak jesteśmy też otwarci na wykonanie urządzeń na zlecenie klientów indywidualnych. Przygotowujemy modele przyścienne, centralne, skośne do góry, skrzynkowe, trapezowe.
 

Wybrać wyciąg czy pochłaniacz?

Decyzja jest tak naprawdę uzależniona od warunków lokalowych. Wyciągi wymagają podłączenia pod komin wentylacyjny – osobny dla okapu – lub wyprowadzenia kanału przez ścianę i zwieńczenia go kratką. Pochłaniacze można wprowadzić tak naprawdę do każdego pomieszczenia, natomiast wymagają regularnej wymiany filtrów. Obszerniej temat wyboru między wyciągiem a pochłaniaczem opisaliśmy już w jednym z naszych artykułów.
 

Czy mogę zainstalować okap samodzielnie?

Wyprodukowane przez nas urządzenia można zainstalować samodzielnie. Zaopatrujemy sprzęt w uchwyty mocujące, które zapewniają bezpieczne zamocowanie. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na instalację przewodu wentylacyjnego przy montażu wyciągów. Do urządzenia dołączamy informację o minimalnej wielkości średnicy przewodu, przy której sprzęt będzie pracować wydajnie.
 

Jaki filtr wybrać do okapu?

Rozwiązujemy ten problem za naszych klientów, oferując wyjątkowo trwałe i niezawodne filtry labiryntowe, które zapewniają wysoką skuteczność w zakresie filtracji tłuszczu. Ponadto konstrukcje tego rodzaju odznaczają się bardzo dużą trwałością. Szerzej temat filtrów opisujemy w odrębnym artykule na naszej stronie.
 

Czy Państwa okapy mają dodatkowe wyposażenia?

Do produkowanych przez nas okapów często wprowadzamy oświetlenie, co stanowi dodatkowe, praktyczne wyposażenie urządzenia. Jesteśmy także otwarci na ewentualne propozycje ze strony naszych klientów. Jeżeli mają Państwo pomysł na wprowadzenie jakiegoś dodatkowego elementu , to zachęcamy do konsultacji – ocenimy czy jest to bezpieczne oraz możliwe z punktu technicznego do wykonania.

 

Jakie sterowanie wybrać?

Technologia dotykowa wkracza powoli także do branży producentów wyposażenia gastronomicznego. Istnieją już panele sterowania zaopatrzone w tę technologię, jednak z reguły wykorzystywane są przy urządzeniach użytku domowego. W dalszym ciągu najpopularniejszym rozwiązaniem jest sterowanie przyciskowe – nieco starsze, mechaniczne, oraz nowsze, elektroniczne. Umożliwiają one za pomocą przycisków sterowanie funkcjami.
 

Jakie meble gastronomiczne Państwo produkujecie?

Zajmujemy się produkcją mebli gastronomicznych takich jak: stoły (w tym ze zlewem), baseny, regały, szafki (w tym przelotowe).
 

Czy wykonują Państwo meble na zamówienie?

Meble gastronomiczne produkujemy przede wszystkim na zamówienie. Wykonujemy konstrukcje pod konkretny wymiar, a przy tym możemy uwzględnić dodatkowe potrzeby naszych klientów, np. umieścić zlew w blacie stołu gastronomicznego, zastosować dowolną liczbę półek o określonych wymiarach dla szafek i regałów.
 

Z czego powstają Państwa wyroby?

W produkcji zarówno okapów kuchennych, jak i mebli gastronomicznych stosujemy stal szlachetną gatunku 403 i 404 oraz technologię spawania. Stosujemy ten materiał z uwagi na jego wytrzymałość na oddziaływanie wysokich temperatur oraz podwyższoną wilgotność. Ponadto stal wykazuje odporność na gorący tłuszcz, który może pryskać na meble podczas gotowania. Materiał ten jest także odporny na uszkodzenia mechaniczne i bardzo dobrze znosi nawet duże obciążenia. Dużym atutem stali jest także jej wysoka higieniczność. Dzięki gładkiej i śliskiej powierzchni wszystkie zanieczyszczenia można w prosty sposób usunąć. Ponadto zabrudzenia nie wnikają w głąb struktury materiału, przez co minimalizowane jest ryzyko powstawania grzybów i pleśni. Dla zwiększenia poziomu estetyki bądź lepszego dopasowania produktów do wnętrz, możemy wykorzystać do produkcji blachy czarne malowane proszkowo w naszej lakierni.
 

Czy mogą Państwo wykonać kompletne wyposażenie kuchni?

Często podejmujemy się przygotowania zarówno mebli gastronomicznych, jak i okapu dla kuchni- głównie profesjonalnych. Dostosowujemy urządzenie do kubatury pomieszczenia oraz określonych potrzeb przyszłych użytkowników, zaś meble gastronomiczne dopasowujemy do planowanego układu – uwzględniającego ergonomię we wnętrzu. Stoły, baseny, szafki i regały powstają tak, aby pasowały w konkretne, wyznaczone im w kuchni miejsce.
 

Jak długo trwa realizacja zamówienia i ile to kosztuje?

Zależy to oczywiście od wielkości oraz rodzaju zamówienia i może trwać od kilku dni do kilku tygodni (przy szczególnie dużych, kompleksowych zleceniach na realizację całej kuchni). Zarówno termin, jak i cenę ustalamy indywidualnie z naszymi Klientami, ponieważ każde zlecenie wymaga indywidualnej kalkulacji – zastosowania nieco innych rozwiązań czy wykorzystania odmiennej ilości materiału.