Rodzaje okapow gastronomicznych

Okap to niezbędny element każdej profesjonalnej kuchni. Bez niego instalacja wentylacyjna w kuchni restauracji, baru, czy stołówki nie będzie prawidłowo funkcjonować. Co ważne, urządzenie służy nie tylko do pochłaniania pary wodnej, ale pozwala usunąć nadmiar ciepła, zapachy a nawet tłuszcz. Dobrze dobrany model poprawi bezpieczeństwo i higienę, pozytywnie wpłynie też na sam komfort pracy w kuchni. Producenci okapów gastronomicznych oferują rozwiązania odpowiadające różnym potrzebom. Sprawdzamy w jakich wariantach występują.

 

Gastronomiczne okapy przyścienne i centralne w różnych kształtach

Okapy gastronimiczne można klasyfikować kierując się miejscem ich montażu. Urządzenia przyścienne (zgodnie z nazwą), są instalowane przy ścianie. Z kolei okapy centralne znajdują się na środku pomieszczenia – montuje się je nad urządzeniami ustawionymi w ciągu kuchennym. Firmy produkujące okapy oferują modele skośne, skrzyniowe oraz trapezowe. Wybór właściwego kształtu jest podyktowany rodzajem sprzętu, nad którym okap będzie spoczywał.

Podział okapów gastronomicznych wg sposobu działania

Biorąc pod uwagę sposób działania urządzenia, możemy wyszczególnić dwie grupy okapów. Pierwsze - wyciągowe - służą jedynie do pochłaniania oparów. Drugim rodzajem są okapy nawiewno-wyciągowe, które nie tylko wyciągają opary, ale dostarczają także strumień powietrza. W grupie tej mieszczą się trzy modele:

  • okapy kompensacyjne, zapewniające nawiew powietrza kompensacyjnego do pomieszczenia
  • okapy indukcyjne, w których na filtr nawiewany jest strumień powietrza indukcyjnego
  • okapy kompensacyjno-indukcyjne – urządzenia z jednoczesnym nawiewem strumieni kompensacyjnego i indukcyjnego

Doposażenie standardowego okapu

Wybierając okap należy uwzględnić jego wydajność, jak również rozmiar i kształt modelu. Duże znaczenie ma także poziom hałasu emitowanego przez urządzenie. Przed podjęciem decyzji zakupowej warto przyjrzeć się dodatkowemu wyposażeniu, które poprawi jego użyteczność. Mowa m.in. o wbudowanym oświetleniu czy filtrach labiryntowych, które będą pochłaniały tłuszcz.