Jakie zadanie spełnia okap?

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni domowych, jak i restauracyjnych stał się okap. Obecnie trudno już sobie wyobrazić zabudowę kuchenną bez jego obecności. Jego praca wpływa znacząco na komfort podczas codziennych czynności, wykonywanych przy gotowaniu posiłków. Jednak czy na pewno wiecie jakie zadanie spełnia okap? W tym artykule przedstawiamy do czego służy, przede wszystkim ten rodzaj sprzętu kuchennego. Ponadto podpowiadamy jakie jeszcze posiada funkcje ten sprzęt, o których być może Państwo nie wiedzieli lub nie zdawali sobie sprawy z ich wagi.

 

Główne zadanie okapu kuchennego

W prywatnych domach oraz zakładach gastronomicznych nie bez powodu montuje się okap nad blatem kuchenki oraz innymi urządzeniami otwartymi. Jego głównym zadaniem jest usunięcie wydostającej się z tych urządzeń: pary i dymu. Podczas smażenia bądź gotowania powstają zanieczyszczenia powietrza, mogące zawierać szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Ponadto urządzenia pozwalają usunąć z pomieszczenia wilgoć, która wnikając w ściany czy w strefy starych fug między płytkami staje się dobrym środowiskiem do powstawania i rozmnażania się grzybów oraz pleśni.

Okap stanowi istotne wsparcie systemu wentylacji w pomieszczeniach, gdzie przygotowuje się posiłki, gdyż panują tam szczególne warunki (głównie podwyższona wilgotność). Jego praca ogranicza rozprzestrzenianie się pary wodnej oraz dymu po pomieszczeniu, a tym samym zwiększa komfort gotowania oraz zapobiega powstawaniu grzybów, pleśni i innych drobnoustrojów.

Więcej niż zwalczanie pary wodnej

Okapy kuchenne usuwają z wnętrza nie tylko wilgoć, ale też gorące powietrze, dzięki czemu podczas przygotowywania dań panuje atmosfera nie zagrażająca nadmiernemu przegrzaniu organizmu, a tym samym zwiększa się komfort gotowania. Specjalistyczne urządzenia, dedykowane dla zakładów gastronomicznych, mogą być zaopatrzone w system wywiewu i nawiewu, co skutecznie zabezpiecza osoby, pracujące w kuchni przed wysokimi temperaturami i pozwala na bezproblemowe użytkowanie sprzętu.

Ponadto okapy kuchenne mają także za zadanie usuwanie drobin tłuszczu – tzw. oparów tłuszczowych, które w naturalny sposób wytwarzane są podczas gotowania. Mogą osadzać się na blacie, ścianach, czy na frontach szafek, a także opadają na podłogę. Tworzą lepiącą się warstwę, do której szybciej i mocniej przylega brud, a ten staje się siedliskiem drobnoustrojów. W związku z tym zaraz po gotowaniu konieczne jest jak najszybsze usunięcie takiej powłoki, co z kolei wymaga użycia specjalnych preparatów, rozpuszczających tłuszcz. Użycie okapów pozwala wyeliminować lub ograniczyć ten problem, a tym samym zapewnia oszczędność czasu.

Urządzenia służą także do usuwania zapachów po gotowaniu posiłków. Zwykła wentylacja może okazać się niewystarczająca, w szczególności gdy przygotowywane posiłki są bardzo aromatyczne lub przez przypadek doszło do przypalenia. Wówczas zapach utrzymuje się przez dłuższy czas w pomieszczeniu, a także wnika we wszelkie tekstylia, które się znajdują we wnętrzu. Staje się to szczególnie uciążliwe, gdy kuchnia połączona jest z salonem. Okap kuchenny pomaga skutecznie wyeliminować nieprzyjemne zapachy, dzięki czemu meble, firany, zasłony ani ubrania nie przenikają aromatem jedzenia.

Ponadto dodatkowe wyposażenie urządzenia może podnieść jego funkcjonalność, np. wbudowany minutnik (informuje, za pomocą sygnalizacji dźwiękowej, o upływającej sekwencji czasu, która została ustawiona np. dla upieczenia ciasta), oświetlenie (zwiększa widoczność i pozwala jeszcze lepiej przyjrzeć się przygotowywanemu posiłkowi).