Jaki filtr do okapu wybrać i kiedy go wymienić?

Dbałość o sprzęt kuchenny sprawia, że służy dłużej i efektywniej. Regularne czyszczenie okapu zapewnia mu sprawność i niezawodność przez wiele lat. Jednak za prawidłowe funkcjonowanie tego urządzenia odpowiedzialny jest także sprawny filtr. Oznacza to, że nie powinien być nadmiernie wyeksploatowany ani zanieczyszczony. Ponadto musi być dopasowany do urządzenia. Zacznijmy jednak od początku…

 

Do czego służy filtr w okapach kuchennych?

Głównym jego zadaniem jest oczyszczanie powietrza z intensywnych zapachów w trakcie i po gotowaniu, a także z nadmiaru pary wodnej i kropli tłuszczu, które powstają podczas przyrządzana posiłków. Ponadto urządzenie – w większości modeli – zaopatrzone jest w dwa tryby pracy:

  • jako pochłaniacz – jest zalecany, gdy nie ma możliwości podłączenia urządzenia do kanału wentylacyjnego. Powstaje wówczas obieg zamknięty, a rolą urządzenia jest filtrowanie powietrza i oparów, które unoszą się nad płytą kuchenną.
  • jako wyciąg – jest wykorzystywany, gdy istnieje możliwość podłączenia okapu kuchennego do kanału wentylacyjnego. Zachowany zostaje obieg zamknięty, a w efekcie wszelkie opary są filtrowane, a następnie usuwane na zewnątrz.

Jakie filtry do okapów kuchennych wybrać?

Można wyróżnić przede wszystkim dwa typy:

  • przeciwtłuszczowe – ich głównym zadaniem jest wyłapywanie drobin tłuszczu, dzięki czemu nie osadzają się na płycie, meblach, czy ścianach. Z reguły tego typu produkty wykonane są z flizeliny bądź metalu (trwalsze).
  • pochłaniające zapach – ich głównym celem jest pochłanianie zapachów. Z reguły odpowiadają za to filtry węglowe, które mogą pochłonąć nawet bardzo intensywne zapachy.

Wartym uwagi rozwiązaniem są także filtry labiryntowe, które powstają na bazie odpowiednio uformowanych blach nierdzewnych. Powietrze zaciągane znad kuchni trafia na pierwszą warstwę blach, co przyczynia się do zmiany kierunku ruchu strumienia oraz zmniejsza prędkość przepływu. Takie rozwiązanie sprawia, że powietrze łatwiej przedostaje się między warstwy blach, na których mogą osadzić się drobiny wodno-tłuszczowe. Z uwagi na swoją budowę filtry labiryntowe odznaczają się wyjątkową trwałością – właśnie dlatego montujemy je w naszych okapach, zapewniając tym samym gwarancję niezawodnej pracy sprzętu przez długie lata. Ciekawym zjawiskiem jest rosnąca popularność tych rozwiązań wśród klientów indywidualnych, którzy chętniej sięgają po ten rodzaj filtrów dla okapów w swoich domach i mieszkaniach.

Kiedy należy wymienić filtr?

Jest to uzależnione od kilku czynników – przede wszystkim od rodzaju filtra, ale też środowiska w jakim pracuje urządzenie (dom, restauracja, kuchnia pracownicza, itp.), intensywności użytkowania, itp. Zdrowy rozsądek podpowiada, że im więcej się gotuje, tym mocniej eksploatowany jest filtr, a więc jego wymiana będzie konieczna częściej:

  • najniższą trwałość mają filtry papierowe – tak naprawdę wystarczają na kilka dni, ale mogą być „kołem ratunkowym”, które będziecie trzymać w domu na wypadek, gdyby zaszła sytuacja awaryjna i potrzebowalibyście natychmiastowo filtra na wymianę.
  • większą trwałość mają modele węglowe – ich wymiana powinna nastąpić po kilku tygodniach, a niekiedy nawet miesiącach.
  • zadowalające parametry mają produkty wykonane z flizeliny – w ich przypadku wymiana następuje z reguły co kilka miesięcy.
  • najtrwalsze są modele metalowe – mogą posłużyć kilka lat, wystarczy je czyścić regularnie.
    Jeżeli zauważycie, że pomimo pracy okapu w powietrzu unosi się nadal nieprzyjemny zapach, para wodna nie jest w pełni odprowadzona lub drobinki tłuszczu pojawiają się na blacie kuchennym, ścianach, meblach, to znak, że filtr jest już silnie zabrudzony i należy go wymienić lub oczyścić.