Wyciągowy czy nawiewno-wyciągowy - jaki okap wybrać do lokalu?

Odpowiednia organizacja lokalu gastronomicznego dotyczy nie tylko sali, na której przebywają goście. Równie istotne jest rozplanowanie zaplecza, a przede wszystkim kuchni. Wybór dobrego wyposażenia przekłada się bowiem na jakość pracy oraz komfort pracowników. Zdaje się, że zupełnie podstawowym sprzętem jest okap. Czy wiesz, które rodzaj najlepiej wybrać, aby inwestycja okazała się trafna?

 

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Na rynku dostępne są przede wszystkim okapy gastronomiczne wyciągowe oraz nawiewno-wyciągowe. Należy wyraźnie zaznaczyć, że w tym przypadku nie ma złych wyborów. Decyzja musi być jednak dostosowana zarówno do potrzeb i wymagań kupującego, jak i specyficznych cech danego lokalu. Posiadamy wysokiej jakości okapy gastronomiczne ze stali nierdzewnej, zaś nasi pracownicy z chęcią pomogą Ci dokonać trafnej inwestycji.

Można śmiało stwierdzić, że okapy wyciągowe to niejako zupełna podstawa w gastronomii. Posiadają one funkcję oczyszczania powietrza z tłuszczu, oparów i nieprzyjemnych zapachów, które wydalane są poza budynek. Wyróżniają się także stosunkowo niską ceną, co jest priorytetem dla niektórych inwestorów.

Nieco bardziej zaawansowanym urządzeniem jest zaś okap nawiewno-wyciągowy. Różnica polega na tym, że posiada on dodatkowo funkcję zimnego strumienia powietrza. Jest on nakierowany na filtry, co przekłada się na wydajniejszą pracę. Wówczas opary wydalane są sprawniej i skuteczniej. Należy mieć na uwadze, że takie okapy są droższe.

Na co zwrócić uwagę, kupując okap do lokalu gastronomicznego?

Zupełną podstawą jest jakość urządzenia, a mianowicie materiał jego wykonania. Warto wybierać okapy ze stali nierdzewnej, które cechują się bezkonkurencyjną wytrzymałością. Istotne jest jednak, aby nie były one produkowane z dodatkowych komponentów. Podpowiadamy, że na tym elemencie wyposażenia zdecydowanie nie warto oszczędzać. To inwestycja, która przełoży się na komfort wszystkich pracowników.