W jakich sytuacjach najlepiej sprawdzą się okapy przyścienne?

Wyposażenie kuchni lokalu gastronomicznego musi być dobrze zaplanowane. Nawet najlepsze sprzęty i urządzenia okażą się nieużyteczne, jeżeli nie będą dostosowane do specyfiki i układu danego pomieszczenia. W związku z tym popularne okapy centralne niekiedy nie zdadzą egzaminu. Wówczas warto rozważyć zakup modeli przyściennych.

 

Kiedy wybrać okap przyścienny zamiast centralnego?

Niezależnie od cech szczególnych danej kuchni, w pierwszej kolejności trzeba wybrać materiał wykonania urządzenia. W każdym przypadku warto zdecydować się na okap gastronomiczny ze stali nierdzewnej. To surowiec wysoce wytrzymały. Świetnie sprawdza się w nietypowych warunkach, które panują w restauracyjnej kuchni. Ponadto łatwo się go czyści.

Materiał wybrany, a więc czas na model. Już sama nazwa zdradza, gdzie montuje się okap przyścienny. Z tego względu będzie najlepszym wyborem, jeżeli kuchenka znajduje się pod ścianą. Sprawdzi się również w przypadku bardzo dużej kuchni restauracyjnej. Dzięki wysokiej wydajności świetnie poradzi sobie z pochłanianiem zapachów, zanieczyszczeń oraz pary wodnej.

Najważniejsze zalety okapów przyściennych

Warto zaznaczyć, że okapy przyścienne są łatwiejsze w czyszczeniu od modeli centralnych. Wynika to jednak nie z ich specyfikacji, a z miejsca ulokowania. Gdy urządzenie znajduje się nad wyspą, po prostu trudniej dotrzeć do jej zakamarków. Balansowanie nad meblem wymaga większego skupienia. Najczęściej nie obędzie się bez drabiny. Z kolei do oczyszczenia okapu przyściennego najczęściej wystarczy stołek, a jednocześnie łatwiej dosięgnąć do każdego z jego elementów.

Okapy przyścienne nieco mniej rzucają się w oczy, a więc mogą zadowolić miłośników minimalizmu. Kwestie estetyczne są oczywiście drugorzędne, jednak dla niektórych odgrywają bardzo ważną rolę.