Podstawowe wyposażenie gastronomiczne

Bez odpowiednio wyposażenia, żadna profesjonalna kuchnia nie będzie działała prawidłowo. Sprzęty muszą zostać dobrane do specyfiki działalności danego lokalu. Siłą rzeczy, urządzenie niezbędne w pizzerii nie zawsze będą przydatne w lodziarni. Mimo to można określić pewną podstawę wyposażenia gastronomicznego. Sprawdźmy jakich elementów nie może zabraknąć w kuchni.

 

Sprzęty i urządzenia do profesjonalnej kuchni

W każdej kuchni niezbędne są takie akcesoria jak: noże, deski, naczynia, krajalnice, patelnie i garnki. Pracę ułatwiają także małe urządzenie elektryczne, tj. blendery, miksery, szatkownice, ekspresy do kawy, młynki, maszynki do mięsa czy frytkownice. W profesjonalnych kuchniach taki sprzęt również jest nie do zastąpienia, ale ich zasadnicze wyposażenie stanowią duże urządzenia, tzw. ciężki sprzęt. Kategoria ta mieści m.in. piece konwekcyjno-parowe, kuchnie elektryczne i gazowe, grille, piekarniki oraz okapy gastronomiczne. Do prawidłowego funkcjonowania zaplecza kuchennego potrzebne są również urządzenia chłodzące, ciągi wydawcze, jak również zlewy oraz baseny gastronomiczne.

Meble gastronomiczne

Drugą grupą niezbędnych elementów w profesjonalnych kuchniach są meble gastronomiczne. Wykonuje się je z trwałej i odpornej na uszkodzenia, a jednocześnie łatwej w czyszczeniu stali nierdzewnej. Stal gatunku 403 i 404, z której powstają elementy wyposażenia zapleczy kuchennych, jest kwasoodporna, a przy tym nie jest podatna na działanie wysokich temperatur, czy wody. Stoły robocze zapewniają komfortowe warunki do przygotowania posiłków, zaś regały, szafy i szafki stanowią bezpieczne miejsce do przechowywania produktów spożywczych, a także akcesoriów i narzędzi.

Cechy dobrego wyposazenia gastronomii

Sprzęt z którego korzystają profesjonaliści musi mieć podniesioną odporność na uszkodzenia i zarysowania. Jego zakup należy traktować jak długoterminową inwestycję w wysoką jakość i niezawodność działania. Poza trwałością, ważną cechą wszystkich elementów wyposażenia zaplecza kuchennego jest łatwość w czyszczeniu i intuicyjna obsługa.