Na co zwrócić uwagę przy wyborze stołu gastronomicznego do restauracji?

Wyposażenie restauracji to nie tylko stoły, krzesła, bar i inne elementy, które widzimy w części przeznaczonej dla gości. Równie ważne, a może nawet ważniejsze, są wszelkie meble gastronomiczne, bez których przygotowywanie dań byłoby niemożliwe.

 

Jak wybrać stół gastronomiczny do restauracji?

Na samym wstępie należy zaznaczyć, że najczęściej pojawia się konieczność zakupu kilku stołów. Mało kiedy wystarcza tylko jeden. Oczywiście im większa popularność lokalu, a tym samym liczba składanych zamówień i pracowników, tym większe zapotrzebowanie. Komfortowa przestrzeń kuchni lokalu jest bowiem niezwykle ważna z perspektywy organizacyjnej.

Wybierając stół gastronomiczny do restauracji, warto zwrócić uwagę szczególnie na materiał wykonania. W tym przypadku najlepiej sprawdza się stal nierdzewna, która w gastronomii nie ma sobie równych. Przede wszystkim, charakteryzuje się gładką powierzchnią. Dzięki temu mebel jest łatwy w czyszczeniu, gdyż resztki nie wchodzą w jego strukturę. Materiał ten ma również wzorową odporność na wysokie temperatury, środki chemiczne, obciążenie i wiele innych.

Oprócz materiału stołu równie ważny jest komfort jego użytkowania. Pierwszym wyborem zawsze powinien być stół z rantem przylegającym do ściany. To niepozorne wyposażenie zapobiega brudzeniu się ściany, wypadaniu produktów, a także umożliwia maksymalne wykorzystanie przestrzeni – możesz bez obaw ustawić przedmioty na końcu stołu, nawet jeżeli nie jest on ulokowany przy ścianie.

Trafnym wyborem okaże się również stół gastronomiczny ze zlewem. Będzie on strzałem w dziesiątkę, jeżeli kluczową rolę odgrywa oszczędność miejsca. Ponadto wpływa on na organizację pracy i skraca czas przygotowywania dań. Gdy zlew jest na wyciągnięcie ręki, nie trzeba przemieszczać się po kuchni w celu jego użycia.