Jakie zabudowy do food truckow?

Mobilna gastronomia, restauracja na kółkach, furgonetka z jedzeniem – food trucki można nazywać różnie. Pewne jest to, że ich popularność w naszym kraju rośnie, stąd coraz więcej osób decyduje się na inwestycję w ten rodzaj działalności. Wyjaśniamy co składa się na wyposażenie tego specyficznego samochodu i jak powinna wyglądać jego zabudowa.

 

Właściwa zabudowa food trucka

Każdy food truck specjalizuje się w konkretnym rodzaju dania lub kuchni. Pojazd może serwować burgery, dania kuchni włoskiej, pierogi, specjały z ziemniaków, słodkości czy napoje. Rodzaj działalności determinuje wyposażenie pojazdu. W zależności od oferty, mobilna kuchnia będzie wyposażona we frytkownicę, rożen czy naleśnikarkę. Większość pojazdów musi jednak posiadać podstawowy sprzęt, ważny w każdej kuchni, także tej mobilnej. Do takiego wyposażenia zaliczamy m.in. garnki, przybory kuchenne, pojemniki, a także bemary, stoły chłodnicze, okap gastronomiczny, zamrażalkę czy witrynę ekspozycyjną. Z uwagi na ograniczoną powierzchnię, zabudowa musi być dobrze zaprojektowana, a sprzęty rozmieszczone w ergonomiczny sposób. Food truck powinien zapewniać komfort i bezpieczeństwo pracy. Klienci także nie mogą być narażeni np. na poparzenie wynikające z dostępu do urządzeń przeznaczonych do obróbki cieplnej produktów spożywczych. Sprzęt powinien zostać zasłonięty także z uwagi na estetykę wozu i wygodę obsługi kupujących.

Okap do mobilnej gastronomii

Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia profesjonalnej gastronomii jest okap. Nie inaczej jest w przypadku restauracji na kółkach. Jego funkcja pozostaje niezmienna: powinien on zapewniać wymianę powietrza, przez co dawać komfort pracownikom oraz gwarantować odpowiednie warunki pracy przy urządzeniach emitujących cierpło. W dużych kuchniach pracownicy nie przebywają w bliskiej odległości urządzeń grzewczych. W furgonetce nie ma takiej możliwości, dlatego szczególnie ważne jest, aby okap działał bezproblemowo. Powinien być on wykonany ze stali wysokiej jakości, którą łatwo utrzymać w czystości. Z uwagi na ograniczone miejsce w furgonetce, najlepszym rozwiązaniem będzie rozwiązanie stworzone wg specyficznych wymagań odbiorcy. Producenci okapów gastronomicznych oferują urządzenia, których kształt i wydajność są dopasowane do konkretnej potrzeby. Mogą być one dodatkowo doposażone w wentylator lub oświetlenie.