Czym należy czyścić meble kuchenne ze stali nierdzewnej?

Zachowanie czystości w kuchni nie tylko ułatwia codzienne gotowanie, ale i jest podstawą higienicznego przygotowywania posiłków. Dotyczy to zarówno domów prywatnych, jak i lokali gastronomicznych.

 

Czyszczenie mebli ze stali nierdzewnej – jakie środki?

Meble nierdzewne do gastronomii są niezwykle funkcjonalne. Specyfika tego materiału sprawia, że jest bardzo przystępny w codziennym użytkowaniu, a przede wszystkim w czyszczeniu. Trzeba już na wstępie zaznaczyć, że w większości przypadków nie są potrzebne wysoce specjalistyczne preparaty. W tym kontekście ważna jest jednak regularność. Jeżeli użytkownicy zadbają o codzienne usuwanie zanieczyszczeń, w zasadzie wystarczający okaże się standardowy środek czyszczący.

Jeżeli jednak zabrudzenia zdążyły się nagromadzić, konieczne będzie zastosowanie mocniejszego preparatu odtłuszczającego. Tym samym należy pamiętać, że nie można używać szczotek drucianych. Są one na tyle ostre, że naruszają powłokę stali nierdzewnej. Powstałe zakamarki będą z kolei kumulować resztki produktów. Najlepiej wybrać miękką ścierkę z mikrofibry lub zwykłą gąbkę.

W lokalach gastronomicznych higiena odgrywa szczególną rolę. Przestrzeń kuchni musi być nie tylko regularnie czyszczona, ale i dezynfekowana. Meble należy regularnie odkażać, aby pozbyć się z ich powierzchni wszelkich drobnoustrojów. W tym celu można zastosować dostępne w sklepach środki dezynfekujące, jednak z uwzględnieniem, że muszą być one bezpieczne.

Podpowiadamy, że lepiej zrobić roztwór dezynfekujący samodzielnie. Nie jest to trudne, gdyż wystarczy wymieszać wodę z octem w stosunku 1:1, aby otrzymać skuteczny i jednocześnie tani preparat. Uzyskaną substancję należy rozprowadzić po powierzchni mebli miękką ścierką i gotowe – meble zostają zdezynfekowane.