Wydajność i głośność okapów kuchennych

Do najważniejszych parametrów, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie okapu kuchennego, należą jego wydajność oraz głośność. Hałasujące urządzenie będzie prawdziwą zmorą, podobnie jak sprzęt, który nie będzie w stanie w odpowiednim czasie oczyścić powietrza w pomieszczeniu. Bez zwrócenia uwagi na te parametry można zakupić sprzęt powodujący raczej irytację niż pomagający w codziennych czynnościach. Dlatego zdradzamy informacje, które mogą się Państwu przydać przy podejmowaniu decyzji.

 

Wydajność okapu kuchennego

Wspominaliśmy już jak ważną rolę odgrywa w kuchni okap, a także jakie są jego najważniejsze zadania. W tym miejscu wyjaśniamy natomiast czym tak naprawdę jest ta wydajność tego sprzętu oraz dlaczego jest tak ważna.

Wyrażana jest w metrach sześciennych na godzinę (m3/h) i oznacza ilość powietrza, które urządzenie przefiltrowuje w ciągu godziny. Obecnie na rynku można spotkać urządzenia, których parametry w tym zakresie bardzo mocno się wahają (od nieco ponad 100m3/h do prawie 1000 m3/h). Aby dobrać odpowiednie rozwiązanie do swoich potrzeb należy dobrze rozpoznać kubaturę pomieszczenia, w którym będzie pracowało urządzenie. W przypadku aneksów kuchennych, należy wykonać obliczenia dla całości pomieszczenia, czyli i aneksu, i salonu.

Wykonuje się to za pomocą prostego obliczenia, gdzie należy pomnożyć powierzchnię przez wysokość (np. metraż 10m2 razy wysokość 2,75m), a otrzymany wynik (27,5m3) następnie pomnożyć przez 6 -12 (przyjmuje się, że tyle razy powinno być przefiltrowane powietrze w pomieszczeniu w ciągu godziny). W ten sposób otrzymają Państwo wydajność, którą powinien mieć okap kuchenny (165-330m3/h).

Jest to poglądowy i bardzo uniwersalny wzór, który nie uwzględnia indywidualnych rozwiązań, a także nie znajduje zastosowania w przypadku dużych kuchni w zakładach gastronomicznych. Dla uzyskania informacji o wydajności w takich obiektach lub w domowych kuchniach bardzo intensywnie eksploatowanych, warto skontaktować się z producentem okapów kuchennych, który na podstawie konsultacji i wizji lokalnej oceni odpowiednią wydajność indywidualnie.

Głośność okapu kuchennego

Hałasujący sprzęt, w szczególności w zakładach gastronomicznych, gdzie pracuje praktycznie non stop, jest frustrujący. Ponadto znacznie obniża komfort pracy, a nawet może doprowadzić do obniżenia koncentracji poprzez wywołanie frustracji u osób pracujących przy takim hałasie.
Z reguły sam okap jest urządzeniem cichym, a głośność podnosi wentylator. Dlatego warto sprawdzić czy nie powoduje on nadmiernego hałasu. Nawet jednak wybór cichego wentylatora, nie gwarantuje jeszcze uniknięcia wysokiego poziomu głośności pracy sprzętu. Co jeszcze może decydować o hałasie w trakcie pracy okapu kuchennego?
nieprawidłowo zamontowane urządzenie może wpadać w „drgania” podczas pracy, co przełoży się na zwiększenie głośności,
przebieg i przekrój kanału wentylacyjnego, powinny być zgodne z podanymi przez producenta parametrami, w przeciwnym razie załączone urządzenie może głośno zaciągać powietrze,
skręcenie i liczba zakrętów w kanale wentylacyjnym – im więcej zakrętów o zbyt ostrych skrętach, tym większe prawdopodobieństwo powstawania wirów powietrznych, co może przyczynić się do zwiększenia poziomu głośności
W przypadku dobrania urządzenia, które będzie odpowiadało głośnością oraz wydajnością indywidualnym potrzebom, warto dbać o utrzymanie tych parametrów na odpowiednim poziomie. Kontrolowanie drożności komina wentylacyjnego, sprawdzanie, czy elementy montażowe się nie poluzowały, dbanie o czystość filtrów ma wpływ na długi okres użytkowania sprzętu przy pierwotnej wydajności i głośności.